dinsdag 28 november 2017

FvD bezet stadhuis Hoogeveen

Zondag 22 oktober 2017


De nieuwe politieke partij FvD, Facebook voor Democratie, heeft zaterdag tijdelijk bezit genomen van het gemeentehuis van Hoogeveen. Het stadhuis fungeert deze week voor de eenentwintigste keer in successie als gastlocatie van het Hoogeveen schaaktoernooi. De organisatie van het evenement had FvD partijleider en fractievoorzitter GOD, de Grote Onnozele Dwaas, uitgenodigd de opening te verrichten.

Het was een vrolijke bedoening zaterdagmiddag in de Burgerzaal van het fraaie gemeentelijke stadhuis. In een aankondiging van zijn komst drie weken eerder in de Hoogeveensche Courant konden we al vernemen dat schaken GOD in het bloed zit. In zijn jonge jaren werd GOD zelfs jeugdkampioen van Haarlem. Ondanks dat beschouwt GOD zichzelf – bescheiden man als hij is – als een matig schaakspeler. Verre voorvaderen van hem zouden echter ooit gewonnen hebben van de legendarische wereldkampioenen Lasker en Capablanca.

GOD vindt schaken de mooiste sport die er is, zo lezen we in het krantenbericht, met name omdat het zo’n eerlijk spel is. Precies daarom past de schaaksport zo goed bij zijn partij. Dit in tegenstelling tot de andere Nederlandse politieke partijen die elkaar alleen maar de leuke baantjes toeschuiven. GOD vindt dat verkeerd.

GOD laat voorts weten dat Nederlands schaakicoon en veelvoudig nationaal kampioen Loek van Wely een eerlijk en slim mens is. Hoe juist die woorden zijn bleek wel uit de beslissing van Van Wely, toernooidirecteur in Hoogeveen en lijstduwer van de FvD bij de laatste Tweede Kamerverkiezingen, de opening van het evenement aan zijn vriend GOD te gunnen. Inderdaad een bijzonder slimme zet van de internationaal vermaarde grootmeester en vooral ook heel erg eerlijk, want – laten we wel wezen – als het iemand toekomt het Hoogeveen schaaktoernooi te openen dan is het wel GOD.

Alom blije gezichten dus in de Burgerzaal. GOD zelf was vooral zo opgetogen omdat hij sinds kort genezen bleek van een door deskundigen als zelfhaat gediagnosticeerde chronische aandoening, een mysterieuze ziekte die zijn artsen jarenlang voor een raadsel plaatste. Ten einde raad probeerde GOD een homeopathische kuur, en zie, GOD snapte er zelf ook niks van, maar de extreem verdunde natuurmedicijnen hadden de zelfhaat als sneeuw voor de zon doen verdwijnen. GOD houdt nu weer heel erg veel van zichzelf. Gelukkig maar.

De liefde van GOD was op deze dag zelfs zo groot dat hij iedereen toestond net zoveel van hem te houden als hij (GOD dus) van zichzelf houdt. In een soort van omgekeerde simultaan trokken schakers en bezoekers aan hem voorbij waarbij ze heel even het allerbinnenste van zijn heilige achterkant een lik(e)je mochten geven. Sommigen lieten die intieme daad vergezeld gaan van een hartstochtelijk uitgeroepen ‘GOD is groot!’ Wat een verademing deze kreet eens in onze eigen mooie Nederlandse taal te mogen aanhoren zonder meteen in blinde paniek dekking of de dichtstbijzijnde nooduitgang te hoeven zoeken. De belangstelling was trouwens dermate overweldigend (wij zagen een flink aantal, slim maar eigenlijk wel wat oneerlijk, steeds opnieuw achter in de rij aansluiten) dat de eerste ronde van het toernooi een half uur later dan gepland van start ging.

GOD heeft grootse plannen met Nederland en schakers vormen daarin een belangrijke voorhoede. Logisch, schakers zijn slimme mensen. In het Hoogeveensche krantenartikel spreekt GOD de hoop uit dat Loek van Wely in de toekomst meer voor de partij zal kunnen betekenen. In het stadhuis verklapte GOD ons dat hij in zijn eerste kabinet (GOD 1) Van Wely graag zou zien als minister van buitenlandse zaken of liever nog defensie. Alweer een enorm diepe gedachte van GOD, want meer nog dan zijn eerlijkheid en slimheid is Van Wely in het buitenland tot in Noord-Korea aan toe beroemd, zo niet berucht, om zijn strategische en tactische vaardigheden.

Bronnen bevestigen dat de ambities van GOD inderdaad ver over de grenzen reiken. GOD schijnt ervan te dromen om samen met gelijkgestemden Donald Trump en Vladimir Poetin, beiden immers evenzeer gekend om hun eerlijkheid en slimheid, na eerst Europa en Afrika te hebben afgeschaft de wereld opnieuw in te delen. Maar dan –  het zal de lezer intussen niet verbazen – eens eerlijk en vooral niet zo dom als hun voorgangers het ooit gedaan hebben. Ja, dat lijkt GOD allemaal wel wat. Een voorzichtige kritische noot is volgens ons niettemin op zijn plaats: zweeft GOD hier niet wat al te veel met de voetjes los van de aarde?

Natuurlijk, niet alle schakers stonden zaterdagmiddag te juichen. Sommigen zochten een veilig heenkomen in een van de andere ruimtes. Anderen sloegen vanuit een stille hoek van de zaal de gebeurtenissen gade. Onder hen ontwaarden wij deelnemer in een van de amateurgroepen en schrijver van het infame artikel De zelfhaat van Thierry Baudet waarin hij meende de tragische ziekte van GOD aan de vooravond van de Kamerverkiezingen van 2017 publiekelijk te moeten maken. Overbodig om te melden dat deze loser in de eerste ronde door een aanhanger van GOD hardhandig van het bord werd gemept en de vraag is zeer of we hem de komende week nog terug zullen zien.

De openingsceremonie werd afgesloten met het gezamenlijk aanheffen van het Wilhelmus. Het was hartverwarmend zo veel slimme en eerlijke mannen, vrouwen en ja zelfs kinderen schouder aan schouder en velen met de hand op de borst hun liefde voor GOD en vaderland en de Nederlandse cultuur te zien belijden. Sinds zaterdag weten wij Nederlanders, of in elk geval schakers in en rond Hoogeveen, weer wie wij zijn. GOD zij dank.

GOD beƫindigde zijn optreden met een oproep aan alle toehoorders zijn boodschap op welke wijze ook (eerlijk) te delen met zoveel mogelijk anderen, allereerst natuurlijk via het officiƫle partijkanaal: de sociale media. Met dit verslag dragen wij daar graag ons steentje aan bij.

Overigens heeft GOD inmiddels Hoogeveen verlaten en wordt in het stadhuis alleen maar weer geschaakt.

Over de schrijver van bovenstaand verslag (en over de reden van de late publicatie) leze men het vorige artikel op dit blog Een anonieme auteur

Geen opmerkingen:

Een reactie posten

(alleen mogelijk met ingelogd Google account, reacties worden meteen geplaatst)