Over dit blog

Het blog een waar verhaal is ontstaan als een vervolg op het blog schaakvaderverhalen. De artikelen op schaakvaderverhalen waren geschreven vanuit de de rol van de vader van een jeugdschaker. Ze handelden uiteraard over schaken maar sloegen hier en daar zijwegen in als voetbal, muziek, politiek en geschiedenis. Dit blog gaat op dat laatste pad verder. Alhoewel de schaaksport als onderwerp vast wel eens terug zal keren.

De titel van het blog is enerzijds ontleend aan twee schaakvaderverhalen (hier en hier) die te bizar en toevallig voor woorden waren maar zich niettemin precies hadden voorgedaan zoals beschreven. De tweede inspiratiebron werd gevormd door dit schaakverslag van de hand van een 'collega' schaakvader en (zoals ik) huis- tuin- en keukenschaker. Dit grappige verhaal, met daarin voor mij een bijrol, was duidelijk totaal verzonnen maar werd door een aantal geschokte lezers voor waar gehouden. Ik kom er op dit blog op terug in het artikel De schaakkerk.

Op z'n tijd moet er wat te lachen zijn. Ook op dit blog zullen (hopelijk) artikelen verschijnen die onwaarschijnlijk zijn maar toch waar. Maar omgekeerd ook verhalen die als waar opgediend worden maar slechts half of helemaal niet serieus bedoeld zijn, ja misschien zelfs volstrekt bezijden de waarheid. Ik waarschuw de lezer een keer.

Maar ook in een verhaal dat niet waar is kan waarheid schuilen. En is daarmee waar. En dus is elk verhaal op dit blog een waar verhaal.

Groningen, maandag 1 augustus 2016