zondag 6 november 2016

Zwarte Piet

Aan de Zwarte Pietendiscussie wil maar geen einde komen. De RTL schijnt om te zijn en het Nederlandse volk wacht nu in spanning het komende Sinterklaasjournaal van de publieke omroep af.

Vorige maand bemoeide de Kinderombudsman zich er mee. Gekleurde kinderen zouden in de Sinterklaastijd vaker worden gepest, ja zelfs gediscrimineerd om hun uiterlijk. Aan de andere kant zetten nu ook politici Zwarte Piet in om zieltjes te winnen, getuige dit filmpje van Halbe Zijstra. Zo worden kinderen door voor- en tegenstanders voor hun karretje gespannen.

Als het Sinterklaasfeest iets duidelijk maakt is het wel dat je kleine kinderen letterlijk alles wijs kunt maken. Sinterklaas die met zijn paard over de daken rijdt, zijn hulpjes die door de schoorsteen kruipen - het is geen enkel probleem. En of Piet nu paars, groen of geel is: ook volkomen vanzelfsprekend. Of zwart, inderdaad.

Waar kinderen wel moeite mee hebben zijn ruziĆ«nde ouders/ouderen. Volgens het Kinderombudsman rapport ervaren zij de discussie van de volwassenen als 'onprettig'. Misschien zouden wij als grote mensen dit eens snel moeten oplossen.

Hoe je het ook wendt of keert, er is een probleem met Zwarte Piet. Het is onmiskenbaar dat de figuur op racisme gebaseerde elementen in zich draagt. Ik zeg: weg met die kerel. Vervang het zwart, niet door wit maar door alle kleuren van de regenboog. De kinderen zullen het prachtig vinden.

En de ouders? Die volgen snel. Over enkele jaren zullen ze zich verwonderd dan wel beschaamd afvragen hoe zijzelf ooit zo in die Zwarte Piet hebben kunnen geloven.

Geen opmerkingen:

Een reactie posten

(alleen mogelijk met ingelogd Google account, reacties worden meteen geplaatst)