dinsdag 28 maart 2017

Het ijzeren gelijk van Donald Trump

Vorige week moest Trump zijn zorgwet ter vervanging van Obamacare intrekken wegens onvoldoende steun in het Huis van Afgevaardigden. Daarmee wist hij een belofte uit de campagne niet waar te maken. In onderstaand filmpje ontkent hij dit:


Ik begin de logica van Donald Trump langzamerhand beter te begrijpen. Dit is wat hij letterlijk zegt:  I never said 'repeal and replace Obamacare,' you've all heard my speeches. I never said 'repeal it within 64 days.' Strikt genomen heeft Trump hier volkomen gelijk. Inderdaad heeft hij nooit letterlijk gezegd dat hij (precies) 'in 64 dagen' een eind aan Obamacare zou maken. Daar valt geen speld tussen te krijgen.

Deze ijzeren manier van redeneren was ook te horen in Trumps verwijt aan de Democraten dat zij verantwoordelijk waren voor het mislukken van de nieuwe wet. Iedereen weet dat de oorzaak bij de Republikeinen lag, omdat die het  - met hun meerderheid in het 435 zetels tellende Huis - onderling niet eens wisten te worden. Niemand kon verbaasd zijn dat de Democraten zich als één man tegen afschaffing van een wet zouden keren die met hun goedkeuring door hun eigen president ingevoerd was. Toch legde Trump in zijn commentaar de zwarte piet bij zijn verklaarde tegenstanders: immers, als van de bijna 200 Democratische afgevaardigden maar een heel klein deel zich vóór de wet had uitgesproken zou die zijn aangenomen, en dus was het de schuld van de Democraten. Alweer, als je het zo bekijkt is daar niets tegenin te brengen.

De vraag is hoelang het Amerikaans volk de kronkels van de door hun gekozen freak nog zal willen volgen.

Geen opmerkingen:

Een reactie posten

(alleen mogelijk met ingelogd Google account, reacties worden meteen geplaatst)